Det kan ibland vara svårt för den som inte är verksam inom branschen att förstå skillnaden mellan en redovisningskonsult och en revisor. Här går vi igenom de viktigaste skillnaderna samt vilka uppgifter som utförs av respektive yrkesroll.
Redovisningskonsultens roll
Våra redovisningskonsulter erbjuder ett brett spektrum av tjänster kopplade till den löpande redovisningen. Detta inkluderar bokföring, fakturering, lönehantering, skattedeklarationer, upprättande av bokslut, årsredovisningar, samt rådgivning och konsultationer inom redovisningsfrågor.
Revisorns roll
Våra revisorer har i uppgift att granska bolagets bokföring, bokslut och årsredovisning samt att bedöma styrelsens och den verkställande direktörens förvaltning. All granskning sker ur ett oberoende perspektiv för att säkerställa objektivitet och trovärdighet.
Efter avslutat räkenskapsår lämnar revisorn en revisionsberättelse, vilken utgör en kvalitetsstämpel och summerar granskningsarbetet. Denna rapport ska intyga att årsredovisningen ger en rättvisande bild av bolagets finansiella ställning, vilket är viktigt för intressenters bedömning av företaget.
Krav på att ha revisor
Ett bolag är skyldig att ha en revisor om det under de senaste två räkenskapsåren uppfyller minst två av följande kriterier:
- Medelantalet anställda är fler än 3 personer.
- Balansomslutningen överstiger 1,5 miljoner kronor.
- Nettoomsättningen överstiger 3 miljoner kronor.
Om ett bolag inte uppfyller dessa krav, kan det ändå välja att anlita en revisor för att säkerställa kvalitet och trovärdighet i redovisningen. Alternativt kan bolaget anlita en redovisningskonsult för hjälp med bokföring, deklarationer, årsredovisningar och andra redovisningsuppgifter.
Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss på Frejs.